tirsdag 14. desember 2010
DET KONSENTRERTE MENNESKET
Nyttårstanker om distraksjon
Har vår evne til konsentrasjon blitt svekket etter at nettet gjorde sitt inntog? Har de stadig tikkende meldingene på mobilen og de uleste mailene i innboxen og ustanselige facebook-oppdateringer gjort oss mindre skjerpa? Endrer moderne kommunikasjonsteknologi hjernen vår? Har all informasjonsflyten, alt dette som jevnlig roper/hvisker/plinger på vår oppmerksomhet NETTOPP NÅ (ikke etter møtet, ikke imorgen, ikke til helga, men akkurat nå!); har alt dette gjort at vi ikke greier å samle oss skikkelig om noe som krever konsentrasjon over lengre tid?
Har vi f.eks. større vansker med å lese en tykk bok nå enn før verdensveven ble frittflytende og allemannseie? "Vi er ikke bare det vi leser, vi er måten vi leser på" hevder utviklingspsykolog Maryanne Wolf. Måten vi leser på preger nemlig den nevrologiske strukturen i hjernen vår.
Ja, jeg vet at Sokrates bekymret seg for forfallet skrivekunsten ville medføre (folk trengte jo ikke å memorere lengre), på 1600-tallet ble det klaget over det kaos og den forvirring trykte bøker skapte, telegrafen ble det også advart kraftig mot osv. Framtidspessimister har alltid fantes. Men jeg kan allikevel ikke fri meg fra tanken om at det er skjedd noe med vår evne til konsentrasjon. Det er som om rastløsheten er smittsom. Merker sjøl hvor vanskelig det er å la vær å lese den SMS`en som vibrerer inn; hvor lett det er å taste innom PCen og sjekke innboxen; hvor ofte jeg går på feijsern for å "se om det har skjedd noe." Men når hele verden, og all verdens informasjon, er et lite og fristende tastetrykk unna, vil den nysgjerrige rasløsheten kjapt gjøre sitt inntog. Jeg gjør noe annet. Jeg skifter fokus. Jeg lar tanken vokse. Så distraheres jeg på ny, av en ny avbrytelse - og så....
Jeg får slutte med en distrasjon; er det ikke ganske lenge jeg leste en ordentlig tykk bok?
Forsinka distraksjon; kanskje jeg bare svartmaler - jeg og?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Enig! En dokumentar vist på NRK nevnte en undersøkelse fra USA, som viste at tiden 9-12 åringer brukte til å leke kreativt hadde sunket med 94% sammenlignet med tidligere. Denne tendensen gjelder helt sikkert Norge også.
SvarSlettSpillkonsoller, internett, sosiale medier, pc-spill, fotball, musikkskole, dansing; det skal liksom alltid skje noe, barna får sjelden tid til å kjede seg, og dermed finne roen til å skape noe, være kreative. Det virket som om barna var mer ute i gatene før enn nå idag.
Kombinasjonen av datamaskin og internett ser uansett ut til å være en veldig suggerende skapning.