mandag 3. januar 2011

DET KONSENTRERTE MENNESKET rev.Nyttårstanker om distraksjon rev.

Har vår evne til konsentrasjon blitt svekket etter at nettet gjorde sitt inntog? Har de stadig tikkende meldingene på mobilen og de uleste mailene i innboxen og ustanselige facebook-oppdateringer gjort oss mindre skjerpa? Endrer moderne kommunikasjonsteknologi hjernen vår? Har all informasjonsflyten, alt dette som jevnlig roper/hvisker/plinger på vår oppmerksomhet NETTOPP NÅ (ikke etter møtet, ikke imorgen, ikke til helga, men akkurat nå!); har alt dette gjort at vi ikke greier å samle oss skikkelig om noe som krever full konsentrasjon over lengre tid?

Har vi større vansker med å lese en tykk bok nå enn før verdensveven ble frittflytende og allemannseie? "Vi er ikke bare det vi leser, vi er måten vi leser på" hevder utviklingspsykolog Maryanne Wolf. Måten vi leser på preger nemlig den nevrologiske strukturen i hjernen vår.

Ja, jeg vet at Sokrates bekymret seg for forfallet skrivekunsten kom til å medføre (folk trengte jo ikke å memorere lengre!). På 1600-tallet ble det klaget over det kaos og den forvirring trykte bøker skapte, telegrafen ble det også advart kraftig mot osv. Framtidspessimister har alltid fantes.

Men jeg kan allikevel ikke fri meg fra denne tanken om at det er skjedd noe med vår evne til konsentrasjon. Det er som om rastløsheten er smittsom. Konsentrasjonen fordunster. Merker sjøl hvor vanskelig det er å la vær å lese den SMS`en som vibrerer inn. Hvor lett det er å taste innom PCen og sjekke innboxen, hvor ofte jeg går på feijsern for å "se om det har skjedd noe." Men når hele verden, og all verdens informasjon, kun er et lite og fristende tastetrykk unna, vil vel den nysgjerrige rasløsheten gjøre sitt inntog? Jeg er i gang med noe, så distraheres jeg. Jeg begynner å tenke på noe annet, skifter fokus. Jeg lar den tanken vokse. Så distraheres jeg på ny av en ny avbrytelse - og så videre og så....

Og når nyere amerikansk forskning påpeker at barns evne til å leke kreativt har falt dramatisk, hva betyr det?

Jeg får slutte med en distrasjon; det er da ganske lenge jeg leste en ordentlig tykk bok?

Forsinka distraksjon; kanskje jeg bare svartmaler - jeg og?

ETTERTANKE:
Nå drar jeg i alle fall til et sted for en periode der avbrytelsene og distraksjonene er færre enn her. Så får vi se hvordan det funker.... Planen er å skrive, både det ene og det andre, konsentrert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar