onsdag 21. april 2010

NYTT STYGT BYGG


ARKITEKTURANMELDELSE FRA HOFTA


Faren min (som var arkitekt) var alltid så misunnelig på mora mi (som skreiv bøker) og meg (som hadde teaterpremierer), fordi vi begge ... ble anmeldt! Han syntes det var så stusselig at når han hadde tenkt og tegna og jobba med en bygning i lange tider så var det ingen som anmeldte ham, ingen som offentlig vurderte arbeidet hans som nå stod der - for godt.
Husker han mumla noe om at en teaterforestilling som ikke så mange folk ser får breie forhåndsomtaler og faglige anmeldelser. Et hus, et bygg som skal stå der i 50 , kanskje 200 år, kanskje til en slags evig tid, er det visst ingen som tar seg tid eller bryet å vurdere? Og sånn er det fortsatt.

Vel, fatter, jeg skal gjøre et forsøk. Det får bli en legmanns forsøk.

På en aldeles håpløs trekanta tomt midt i Porsgrunn sentrum, klemt mellom togskinner, en tungt belasta bilvei og buss & taxiholdeplassen (stakkars arkitekt) ligger nå det nye NAV-bygget - og troner. Ja, det er det det gjør. Det ligner på et fort. Et stramt og strengt og uinntagelig byggverk. Jeg synes det virker som om det stenger seg av fra omverdenen og lukker seg inn i seg selv. Er det et bra signal å sende?

Bygninger snakker.
De kommuniserer med omverdenen, de sier noe, uttrykker et eller annet. De går i dialog med omgivelsene - eller kontrasterer dem. De er ihvertfall ikke likegyldige. Og det er virkelig ikke nye NAV i Porsgrunn, det skal de ha. Det er et bygg med store grå og svarte flater, mye glass, skarpe kanter - og gedigne persienner. Som stenger av, holder ute.
Og hvor er egentlig inngangen?
Er det et poeng at den nærmest fremstår som hemmelig? Hvorfor er det ikke en inviterende åpning opp mot byen, mot publikum, navs brukere? Og så er bygningen liksom så gledesløs. Hvorfor kan ikke også bygg ha humor, et glimt av glede, litt arkitektonisk galskap. (Heia Gaudi!) - eller i hvert fall litte granne løsluppenhet... er det for mye forlangt?

Vel, kanskje bygget vokser over tid, kanskje jeg liker det bedre om noen år?
Skjønt jeg tviler. Og det hjelper ikke akkurat når jeg ser det pragende og overdominerende NAV-bygget de setter opp på Landmannstorget i Skien. Det bygget tar helt luven fra alle andre bygg på hele torget. Vakre gamle Festiviteten er blitt redusert til et lite fillebygg. Det er som om NAV tar oppå kampen med det doble kirke-spiret, som om det vil opp til Brekkeparkens topp. Vel, det får være måte på dimensjonering. NAV-bygga, våre nye katedraler?

Nå veit ikke jeg hvordan disse bygga ser ut innvending, eller hvordan de fungerer for brukerne eller de ansatte, men jeg håper de er bra. Jeg er kun en forbipasserende syklist som ser på og forsøker å anmelde et bygg. Som skal stå der i ...tja 150 år.4 kommentarer:

 1. Liker godt å følge deg og dine betraktninger frifant Lars. Artige, men alvorlige tanker du gjør deg om Nav bygget i Porsgrunn. Bygget som skal stå her iallefall så lenge vi lever. Tolker det som at du bedømmer bygget utfra dem som skal bruke det, og byens innbyggere. Naturlig nok burde det da signalisere åpenhet og romslighet.
  Og så sier bygget noe helt annet. Det er stramt, strengt, og uintagelig. Hvorfor? Her er en tanke. Hva gjør Nav. Jo de forvalter en tredjedel av statsbudsjettet. 308 milliarder kr i år. Hvert sekund, hver dag, 365 dager i året utbetales 8000 kr. Igjen-hvert sekund. Dette kan kalles å være en pengemaskin. Og i det perspektivet blir byggets kommunikasjon soleklar. En hver finansinstitusjon er bygget med beskyttelse for øye. Ta deg en tur inn i bygget Lars. Securitasvakten er den første du møter, oftest ganske hyggelig.

  SvarSlett
 2. A propos stygge bygg: Det minst attaktive med PP/Norrøna som kulturhus må vel være utsikten mot Down Town?

  SvarSlett
 3. Dette bygget er da vel ikke laget for beskyttelse av monetære verdier. Jeg er enig med Lars - dette bygget stenger seg inne i seg selv, og er like trist og uforståelig som brevene som forfattes innenfor dørene.

  SvarSlett
 4. Grusomt menneskefientlig bygg.

  SvarSlett